Besnijdenis is een kleine operatie waarbij de voorhuid van de penis geheel of gedeeltelijk wordt verwijderd.
Na de besnijdenis wordt de huid van de eikel een beetje dikker. Soms wordt de eikel ook wat donkerder.
Redenen voor besnijdenis
Besnijdenis gebeurt om verschillende redenen:
- De voorhuid is te strak en kan niet naar achteren worden getrokken. Plassen, een erectie of geslachtsgemeenschap hebben zijn dan vaak te pijnlijk;
- om religieuze redenen;
- voor hygiëne;
- in sommige Afrikaanse landen wordt besnijdenis gebruikt als bescherming tegen hiv. In Europa wordt besnijdenis als bescherming tegen hiv niet aangeraden.
Sommige vrouwen zijn ook besneden. Omdat dit schadelijk is voor vrouwen, wordt besnijdenis bij vrouwen vrouwelijke genitale verminking genoemd.
Risico
Bij jongensbesnijdenis bestaat het risico op medische problemen. Bloedingen, infecties en plasbuisvernauwingen komen regelmatig voor. Medische organisaties begrijpen dat ouders uit bepaalde culturen en godsdiensten hun zoon besnijden. Zij raden het wel af vanuit de mogelijke gevolgen van de gezondheid.
Meer informatie of hulp nodig?
Huisarts
U kunt met een huisarts over elk intiem onderwerp praten. Als het nodig is, kan de huisarts u naar een gespecialiseerde zorgverlener doorverwijzen. Bij een huisarts kunt u ook anticonceptie krijgen. Mensen met een (voorlopige) verblijfsstatus kiezen een huisarts in hun gemeente. Mensen die in een asielzoekerscentrum (AZC) wonen kunnen terecht bij een huisarts op de locatie.
Sense.info
Als u jonger bent dan 25 jaar, kunt u bij Sense terecht voor vragen over anticonceptie, seksualiteit en soa. Dit kan per mail, telefoon, chat, of door een afspraak te maken bij een Sense spreekuur.
Besnijdeniscentrum
Besnijdeniscentrum Nederland verricht besnijdenissen bij jongens en mannen.
MIND Korrelatie
Als u met iemand wil praten over persoonlijke thema's als uw relaties ,gevoelens of seksualiteit, kunt u anoniem bellen, chatten of mailen met Korrelatie.